Нова тв В изявление, публикувано на сайта на американското посолство в България,

...
Нова тв
В изявление, публикувано на сайта на американското посолство в България,
Коментари Харесай

Кой е Андон Миталов - първият българин, уличен в корупция от САЩ?

 Нова тв В изказване, оповестено на уеб страницата на американското посолство в България, държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео оповести името на първия български гражданин, на който е наложена възбрана за влизане в Съединени американски щати поради " присъединяване му в сериозна корупция ".

Съдията от Специализирания углавен съд Андон Миталов е упрекнат, че в качеството си на длъжностно лице " е взел участие в корупционни дейности, които подкопават върховенството на закона и съществено компрометират независимостта на демократичните институции в България ". Изявлението на Помпео идва единствено ден, след като посланичката на Съединени американски щати в България Херо Мустафа обяви, че напълно скоро ще бъде оповестено името на първия български жител, на който ще бъде наложена възбрана за влизане в Съединени американски щати поради корупция.

Миталов и въпросът " Малинов "

На уеб страницата на американското посолство четем, че името на Миталов е огласено по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разноски, задгранични интервенции и свързани стратегии на Държавния департамент за 2020 година. Очевидно Държавният департамент разполага със солидни доказателства, че Миталов директно или индиректно е взел участие в корупция. Забраната за влизане на територията на Съединени американски щати важи и за брачната половинка му Корнелия Стойкова-Миталова, както и за щерка му Гергана Миталова.

Името на Миталов се разчу, откакто в края на октомври м.г. в качеството си на арбитър от Специализирания углавен съд той позволи на обвинения в шпионаж водач на придвижване " Русофили " Николай Малинов да напусне България, с цел да получи премия персонално от съветския президент Владимир Путин. Малинов, който е някогашен народен представител и някогашен издател на вестник " Дума ", през септември м.г. бе упрекнат в шпионаж в интерес на Русия, в следствие от което му беше наложена възбрана да напуща страната, написа " Дойче Веле ".

Санкционираният в този момент от Съединени американски щати Андон Миталов стартира работа като боен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура през 1991 година. По-късно става боен прокурор, само че подава оставка през 1999 година. След това работи като юрист до 2011 година, когато се пробва да се върне на прокурорския си пост. Миталов оспорва освобождението си, като твърди, че подписът под оставката му не е негов - макар че през 1999 персонално получава заповедта за освобождение, както и полагащото му се обезщетение, напомня вестник " 24 часа “. Върховният административен съд (ВАС) отхвърля настояването на Миталов и не го възвръща на поста. Две години по-късно той се кандидатира за арбитър в Специализирания углавен съд, само че Висшият правосъден съвет отхвърля да го назначи. Миталов още веднъж апелира пред Върховен административен съд, като този път печели делото. Така през 2014 става арбитър в Специализирания углавен съд.

" Първото такова разгласяване в България "

В изказването си за санкционирането на Миталов държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео отбелязва, че " това е първото такова разгласяване в България и то удостоверява уговорката на Съединени американски щати в битката против корупцията в България и в световен мащаб “. Държавният секретар добавя, че Съединените щати ще не престават да поддържат народа на България в битката му против корупцията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР